Al vele jaren kunnen we lezen en horen dat waterstof dé brandstof is/wordt voor de toekomst. En het lijkt er nu daadwerkelijk op dat er eindelijk een versnelling komt in de opwekking en het gebruik van deze ‘wonderbrandstof’. Al moeten we het effect daarvan niet meteen overdrijven. De eerste auto’s rijden in Nederland maar die hebben echter nog maar 5 plekken om waterstof te tanken.

Het duurzaam produceren van waterstof is nog wel een punt van aandacht. Van 1 kwh elektra kun je ongeveer 0,75 kwh waterstof maken en maak je daarna met deze waterstof weer elektra dan houdt je van 1 oorspronkelijke kwh slechts 0,4kwh over. Er gaat dus veel energie (60%) verloren bij het gebruik van waterstof als opslag van (elektrische) energie.

Waterstofketel
Maar omdat waterstof met relatief eenvoudige maatregelen door onze bestaande gasleidingen kan stromen, er weinig gevaar op explosies is in woningen en omdat het gevaar van koolmonoxide niet bestaat, ligt naar mijn idee juist daar de grootste kans. In Rozenburg vlakbij Rotterdam gaat er voor het eerst een appartementenblok verwarmd worden door een waterstofketel. Een mooie en tegelijk ook spannende eerste stap.

In België is er helemaal een mooie ontwikkeling van een zonnepaneel waarmee rechtstreeks waterstof wordt geproduceerd. Dit paneel levert ongeveer 250 liter/dag aan waterstof, per jaar is dat ongeveer 90 m3. Waterstof heeft een warmtecapaciteit van ongeveer 1/3 van aardgas. Gebruik je op dit moment 1000m3/jaar aardgas dan heb je dus 3000 m3/jaar aan waterstof nodig, ofwel ruim 30 panelen om je huis op de ‘oude’ manier te verwarmen. Als dat rendement de komende jaren verder omhoog gaat, komt echt schone energie wel erg dichtbij. Al weet niemand nog precies wanneer…

Ruud Meijns – Algemeen Directeur M&O Techniek
 
Columnist Ruud Meijns is op het gebied van duurzaam ondernemen een echte pionier. Maandelijks geeft hij zijn mening over duurzame ontwikkelingen in de Zaanstreek.