Zaanse ondernemingen die veel energie verbruiken, zijn verplicht om voor 1 juli te rapporteren welke energiebesparende maatregelen – met een terugverdientijd van vijf jaar – zij hebben getroffen. Voor Zaanstad gaat het om circa 300 bedrijven waaronder de gemeente zelf. Omdat in de praktijk blijkt dat lang niet al deze bedrijven hun plan al klaar hebben, houdt de Green Business Club Zaanstad (GBC) op 6 mei het eerste Co2 café.

De omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied die een belangrijke rol speelt bij de controle op energiebesparingsplannen is blij met dit initiatief, net als de gemeente. Volgens Wout van Laar, voorzitter van GBC Zaanstad, zijn er veel bedrijven die zelfs nog een stap verder willen gaan. Verder nog dan de maatregelen waarover de bedrijven op 1 juli moeten rapporteren.

“Wij willen met een top 50 van bedrijven veel meer doen dan wat wettelijk noodzakelijk is. Denk daarbij aan hun ambitieuze doelstelling om zelf al in 2025 klimaatneutraal te zijn. De GBC Zaanstad scant deze bedrijven en helpt hen vanuit kennis en ervaring om de juiste maatregelen te nemen.’’

Grote bedrijven doen mee
Het is één van de vele activiteiten waarmee de Green Business Club sinds de oprichting – nog geen jaar geleden – bezig is. Zo zijn er ook drie werkgroepen gevormd op het gebied van de energietransitie, de circulaire economie en duurzaam vervoer. Door de participatie van grote bedrijven als Forbo, Engie, NS, Cabot en de ING is de GBC inmiddels een bekende en gekende speler geworden waar het gaat om de verduurzaming van de Zaanstreek.

Van Laar heeft er dan ook een goed gevoel bij. Vooral ook omdat hij bij de participanten, net als bij de GBC zelf, voelt dat de ondernemers het zat zijn om nog langer alleen maar te praten over verduurzaming van de bedrijfsvoering. ‘’We hebben de juiste mensen van de bedrijven aan tafel en dat betekent dat we ook direct kunnen doorpakken. Wat daarbij natuurlijk enorm helpt is het feit dat we onderdeel zijn van een landelijk netwerk. Dus we hoeven niet elke keer het wiel opnieuw uit te vinden.’’

Uitreiking Duurzaan Awards
De Green Business Club is ook een actieve samenwerking gestart met Duurzaan dat ze ziet als hét communicatieplatform voor duurzaamheid in de Zaanstreek. Voorbeeld van die samenwerking is de uitreiking van de Duurzaan Award tijdens het eerste Co2 Café op 6 mei aanstaande.

Nieuw is dat daarbij twee awards zullen worden uitgereikt. Één voor het bedrijf dat echt grote stappen heeft gezet en één voor een bedrijf dat met een veelbelovend initiatief het verschil gaat maken. Een jury zal de finalisten selecteren die vervolgens in het Co2 café hun duurzame pitch moeten houden waarna er twee winnaars worden bekend gemaakt.

Ook Duurzaan is blij met de samenwerking. “We hebben altijd aangegeven dat je echt verduurzaming kunt bereiken als je inwoners, de lokale overheid én ondernemers bij elkaar brengt. En daar is dit een mooi voorbeeld van’’, aldus Frank Kessel van Duurzaan.

Bekijk het hele programma van het Co2 café op maandag 6 mei 2019