Wil je er in je Zaanse woning deze winter weer warmpjes bij zitten dan kun je vanaf nu gebruik maken van een nieuwe subsidie voor woningisolatie. Vanaf 2 september aanstaande kun je een aanvraag doen voor maatregelen die vanaf 15 augustus zijn of worden uitgevoerd en betaald. 

Zoals we voor de vakantie al melden is de subsidie Energiebesparing Eigen Huis is een onderdeel van het klimaatakkoord. De afgelopen twee jaar was er wel een subsidie voor warmtepompen en zonneboilers maar niet op isolatie. Met de subsidie krijgt een huiseigenaar ongeveer 20 procent van de kosten terug waardoor je nog sneller de investering terugverdient. Een investering in spouwmuurisolatie plus vloerisolatie verdient zich met de subsidie in iets meer dan drie jaar terug. En geeft bovendien veel meer comfort.

Tot en met 2020 bedraagt het beschikbare subsidiebudget € 84 miljoen. Dat is voldoende om bij zo’n 100.000 woningen vloer- en spouwmuurisolatie te subsidiëren. Veel oudere woningen zijn deels al geïsoleerd, maar er valt nog veel te verbeteren. Bij oudere huizen ontbreekt vaak gevel- en vloerisolatie. Dakisolatie komt regelmatig voor, maar de isolatiewaarde is meestal matig. Veel ramen hebben het matig isolerende dubbel glas, maar geen hoogrendementsglas (HR++ glas).

De subsidie is bedoeld voor eigenaren die zelf in hun huis wonen. Ze kunnen subsidie aanvragen als ze twee of meer isolatiemaatregelen nemen. Maatregelen die voor subsidie in aanmerking komen zijn onder meer isolatie van dak, gevel, vloer en hoogrendementsglas. Wie zijn hele huis voorziet van een zeer energiezuinig pakket aan maatregelen, krijgt een bonus van 4.000 euro bovenop de subsidie. Voor Verenigingen van Eigenaren is er een aangepaste regeling.

Het is mogelijk om subsidie aan te vragen voor maatregelen die uitgevoerd en betaald zijn vanaf 15 augustus 2019. Aanvragen kunnen vanaf 2 september worden ingediend op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Daar staat meer informatie over de energiebesparende maatregelen, de voorwaarden en het aanvraagproces van de subsidie.

Milieu Centraal geeft per woningtype een indicatie van de kosten en de subsidie per isolatiemaatregel.