Op warme dagen verbruikt de gemiddelde Nederlander alleen al zo’n 30 liter drinkwater extra. Om de tuin te sproeien, badjes te vullen en een keer extra te douchen. Een hittegolf betekent een aanslag op onze drinkwatervoorraad. De waterdruk kan wegvallen. Een beetje zuiniger omgaan met kraanwater kan geen kwaad.

Normaal verbruiken we per persoon zo’n 120 liter drinkwater per dag. Slechts een paar liter daarvan gebruiken we om op te drinken.

Probeer, als je water gebruikt, of je datzelfde water misschien nog eens voor iets anders kunt gebruiken. Zet bijvoorbeeld een emmer naast je onder de douche en gebruik dat water – eenmaal afgekoeld – voor je planten. Gebruik natuurlijk geen zeep, vaak douchen met zeep is ook niet goed voor je huid.

Ook water uit het kinderbadje dat je hebt gevuld, kan nog dienen voor planten en bomen.
Een regenton aangesloten op je regenpijp helpt ook om water te besparen bij droogte. Regenwater is voor planten ook beter omdat het minder kalk bevat.

Kookwekker
Douche op warme dagen bewust even wat korter. Elke minuut minder douchen scheelt bijna 2.200 liter per persoon per jaar, zegt drinkwaterbedrijf Vitens. Koop gewoon even een extra kookwekker.
Draai de kraan dicht tijdens het tandenpoetsen. Vervang een lekkende kraan, want daarmee loopt je geld zo door het afvoerputje.. En misschien is het even een investering, maar met een waterbesparende douchekop bespaar je tot wel 50% water en energie!

Waterspitsuur
Ook het waterverbuikt kent een spits. Tussen 7.00 en 9.00 uur en tussen 18.00 en 22.00 uur kun je beter geen was- of vaatmachine draaien. Omdat er dan veel water tegelijk wordt gevraagd, kan de waterdruk wegvallen. Was dus ook dan de auto niet. Die kun je beter naar een wasstraat rijden; daar gebruiken ze 15 liter water, terwijl een wasbeurt thuis gemiddeld 75 liter (!) water kost.