Hoe en waarom2017-12-17T10:26:49+01:00

Energie besparen

Het is zo vanzelfsprekend. Een verwarming die automatisch aanslaat, elektriciteit vanuit de muur en een automatische maandelijkse afschrijving. De energielevering is in Nederland prima georganiseerd. Toch zetten steeds meer mensen vraagtekens bij die energie. Het opwekken ervan door het verbranden van fossiele grondstoffen is slecht voor het milieu. Fossiele brandstoffen zorgen immers voor CO2-uitstoot en zijn niet onuitputtelijk. Bovendien kost energie veel geld. Gemiddeld geeft een Nederlands huishouden bijna € 2000 per jaar uit aan energie. Steeds meer personen en ondernemingen zijn actief bezig met het besparen van energie. Dat doen ze omdat we inmiddels weten dat de fossiele brandstoffen niet onuitputtelijk zijn maar vooral ook omdat we net zo comfortabel kunnen leven terwijl we minder geld uitgeven.

Wie meer wil weten over hoe energie te besparen of zelf op te wekken kan terecht op één van de vele lokale energiecare’s die de gemeente Zaanstad door het jaar heen organiseert. Ook heeft het Duurzaam bouwloket veel informatie en kunnen zij adviseren hoe je met het inschakelen van lokale specialisten je thermostaat omlaag en je bankrekening omhoog kunt krijgen.

Minder energie gebruiken of zelfs steeds meer eigen energie opwekken is ook steeds gemakkelijker geworden. De slimme thermostaat helpt ons om alleen de verwarming aan te zetten als het echt nodig is. In een geïsoleerd huis heb je minder energie nodig om het warm te krijgen en heb je bovendien ook nog eens een aangename temperatuur van de vloer. Met behulp van zonne-energie via zonnepanelen en een zonneboiler wekken we steeds gemakkelijke onze eigen stroom op en natuurlijk helpt ook gewoon een dosis gezond verstand door bijvoorbeeld niet te stoken met de ramen open.

Twee trends lijken door te zetten. Steeds meer Zaankanters willen een nul-op-de-meter woning. Een huis dat zelf voldoende energie opwekt om geen energie meer te hoeven af te nemen. En ook gaan steeds meer huishoudens en bedrijven ‘van het gas’ af. Een besluit waar ook de bewoners in het noorden van ons land blij mee zijn.

Partners duurzaan

solar store
M&O techniek
Takkenkamp isolatie
Meer Berichten Laden

Tip! Energielabel

Energielabel

Ga je je huis verkopen of verhuren? Dan ben je verplicht om een energielabel te laten zien. Het energielabel geeft in een oogopslag aan hoe energiezuinig jouw woning is ten opzichte van vergelijkbare woningen. In een energiezuinig huis woon je goedkoper doordat je een lagere energierekening hebt.

Tip! Nul op de meter

Nul op de meter

Je ziet ze steeds vaker: huizen met nul energie op de meter. Vaak zijn het nieuwbouwwoningen. Maar ook een bestaand huis kun je upgraden, in één keer of stap voor stap. Energieneutrale woningen zijn heel duurzaam. En voor je hypotheek mag je een hoger bedrag lenen.

Tip! HR-ketel hoe lang nog?

HR-ketel hoe lang nog?

Zuinige hr-combiketels zijn nu nog de standaard, maar dat gaat snel veranderen. De ‘machinekamer’ van een woning bevat straks een combinatie van een warmtepomp, zonneboiler, slimme thermostaat, warmteterugwinning en lage temperatuurradiatoren of vloerverwarming.