We hebben ons misschien allemaal wel eens afgevraagd waarom we de verschillende kleuren glas in de verschillende glasbakken moeten gooien. En misschien denk je zelfs dat al dat glas uiteindelijk op één hoop gegooid wordt om te recyclen. Niets is echter minder waar. Gekleurd glas apart inzamelen heeft belangrijke voordelen op het gebied van duurzaamheid. De belangrijkste mythes en vragen daarover zetten we graag even op een rij.

Al het glas gaat toch in één vrachtwagen?

Vrachtwagens die worden gebruikt voor het legen van glasbakken hebben verschillende compartimenten voor de verschillende kleuren glas. Dit is vanaf de buitenkant niet te zien waardoor het lijkt alsof alles op één hoop terecht komt. Daar is dus geen sprake van! Kijk ook naar de video!

Je kunt van al het glas toch weer nieuw glas maken?

Dat is zeker waar maar het gescheiden inzamelen van de verschillende kleuren glas bespaar je extra op grondstoffen én energie. Dat omdat de glasscherven beter kunnen worden hergebruikt als zuivere grondstof voor nieuwe potjes en flessen. Het goed scheiden van glas is overigens vooral belangrijk voor het recyclen van wit (transparant) glas.

Op dit moment is trouwens nog maar 50 procent van de glasbakken in staat om de verschillende kleuren glas te ontvangen terwijl ongeveer 60% van al het verpakkingsglas wit is. Van wit glas kun je overigens wel gekleurd glas maken, maar van gekleurd glas geen wit glas. Mede daarom is er altijd een tekort aan gerecycled wit glas en soms zelfs een overschot aan gekleurd glas. Op kleur scheiden bespaart dus grondstoffen en energie om weer nieuw wit glas te maken.

Gekleurd glas kan toch gewoon bij elkaar?

Wanneer groen en bruin glas apart wordt ingezameld bij de glasbak zoals in de Zaanstreek het geval is, verwerken recyclingbedrijven deze kleuren ook apart. Verschillende gemeentes kiezen er overigens voor om glas niet te scheiden op kleur. Dit heeft te maken met de afspraken die elke gemeente apart maakt met de bedrijven die het glas verwerken. Ook in dit geval is het glas overigens prima te recyclen. Nederlandse glasbedrijven kunnen van een mengeling van gekleurde glasscherven namelijk gewoon weer aparte kleuren glas maken, zoals bruin of groen glaswerk.

Want hoewel Nederlandse glasbedrijven de mix van groen en bruin glas kunnen omzetten in aparte kleuren glas, is dat niet in alle landen zo. Zo wordt bruin glas voornamelijk geëxporteerd naar Duitsland, waar de glasovens minder geavanceerd zijn dan in Nederland. Daar moeten de verschillende kleuren glasscherven apart worden aangeleverd om er nieuw glas van dezelfde kleur van te maken.

Wat voor glas mag er eigenlijk allemaal in de glasbak?

De glasbak is puur en alleen bestemd voor verpakkingsglasndus geen servies, spiegel of ovenschaal maar wel al het glas dat gebruikt is als verpakking voor drank, voedsel of cosmetica. Voorbeelden van verpakkingsglas zijn sapflessen, jampotjes en wijnflessen, maar ook deodorantrollers, kruidenpotjes en parfumflesjes. Als je oplet, merk je dat je meer glazen verpakkingen in huis hebt dan je denkt.

Wat níet iedereen weet is dat je bijvoorbeeld ook geen drinklglazen en/of een kapot glasraam in de bak mag gooien. Dit materiaal kan namelijk productiefoutenveroorzaken in het proces van nieuw verpakkingsglas. Als je twijfelt moet je het dan ook niet in de glasbak gooien maar in het ‘gewone’ restafval of in de milieustraat.

Mag er nog wat in de fles zitten?

Het ios zeker niet zo dat je alle flessen moet hebben omgespoeld voordat ze in de glasbak gaan. Zorg er wel voor dat de verpakkingen zo schoon mogelijk zijn door volle flessen en/of potten eerst ter legen in de GFT bak of bij het restafval.

Uitzondering daarop zijn medicijnen. Zorg er dus voor dat medicijnpotjes en -flesjes helemaal leeg zijn voordat je ze in de glasbak gooit. Potjes en flesjes waar nog medicijn in zit kun je kwijt bij de apotheker of bij de milieustraat.