Het gaat wellicht direct tegen je gevoel in, maar het is toch slim om werkzame gloeilampen en halogeenlampen al te vervangen door ledlampen. Die verbruiken 75-85 procent minder stroom, zo stelt Milieucentraal. En de kosten heb je er in één winter uit.

Er zijn inmiddels ledlampen in verschillende soorten en maten dus je tast zelden mis. Volgens de onafhankelijke voorlichtingsorganisatie Milieucentraal kan een gemiddeld Nederlands huishouden door collectieve vervanging 50 euro per jaar besparen. In een gemiddeld huishouden hangen nog 11 gloeilampen en 13 halogeenlampen. Als die vervangt door led, bespaar je ruim 50 euro op je energiekosten.

Begin met de lampen die veel branden, zoals in de keuken en huiskamer!

Na de gloeilampen verdwijnen ook de heldere halogeenlampen (peertjes) uit de markt. Sinds september 2018 mogen winkeliers alleen nog uit voorraad verkopen.

Weggooien?
Volgens de onafhankelijke voorlichtingsorganisatie weegt de milieubelasting van de weggegooide goede gloeilamp én productie van een ledlamp bovendien niet op tegen de milieuwinst van de grote energiebesparing met ledlampen.

Maar ja, welke ledlamp heb ik nodig voor een peertje van 40W en hoe zit het dan met het aantal lumen? Daarvoor heeft Milieucentraal online een handige keuzehulp gemaakt.