Wat kun je doen2017-12-17T10:29:46+01:00

Van de zon en de wind kun je leven

Wie een belangrijke stap wil zetten om duurzamer te leven zonder dat dit ten koste gaat van het leefgenot kan volop aan de slag met energie. Er zijn twee manieren waarop er bespaart kan worden op het gebruik en de kosten van energie.

Minder energie nodig hebben is daar de eerste van. Dat doe je bijvoorbeeld door het isoleren van je woning. Daarbij kun je denken aan dak-, vloer, wand en gevelisolatie. Maar ook dubbel glas speelt daarbij uiteraard een belangrijke rol. het veranderen van je gedrag en meer bewust omgaan met energie valt daar ook onder. De thermostaat uit als je niet thuis bent, het uitschakelen van de stand-by knoppen en de lichten uitdoen als het niet nodig is zijn daar wat bekende voorbeelden van.

Aan de andere kant zie je de laatste jaren dat steeds meer mensen het liefst hun eigen (duurzaam) energie gaan opwekken. Het bekendste en meeste gebruikte systeem is de opwekking met behulp van zone-energie. Via zonnepanelen en boilers kan een belangrijk deel van de benodigde hoeveelheid stroom worden opgewekt. En het levert tegenwoordig nog eens veel geld op ook. Windenergie loopt wat dat betreft wat achter de zonne-energie aan, maar niemand twijfelt eraan dat ook hier grote stappen gezet gaan worden.

Een goede plaats om alle actuele informatie over energie besparen en energie opwekken te vinden is het duurzaam bouwloket.

Meer Berichten Laden

Tip! Zonnepaneel? Geen btw!

BTW terug op zonnepanelen

Als particulier kun je de btw op aanschaf en installatie van zonnepanelen terugvragen van de Belastingdienst. Lees hoe eenvoudig dit is op Btw op zonnepanelen terugvragen.

Tip! Isoleren = sparen

Isoleren = sparen

Investeren in woningisolatie loont. Spouwmuurisolatie geeft hetzelfde rendement als een spaarrekening met 10 procent rente. Ook andere soorten isolatie hebben een goed rendement: Dakisolatie (7 procent), Vloerisolatie (7 procent) en Dubbel glas (5 procent).

Tip! Wat led je?

Wat led je?

Vervang je gloeilampen en halogeenlampen door ledlampen. Met led kun je flink besparen op verlichting, een ledlamp is tot 7 keer zuiniger dan een gloeilamp.