Vanaf 2 september komt er voor de eigenaar én bewoner nieuwe subsidie beschikbaar voor energiebesparende maatregelen. Daarvoor moet hij of zij wel twee substantiële maatregelen hebben uitgevoerd. De voorwaarden worden waarschijnlijk eind augustus bekend gemaakt via rvo.nl

De Subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH) voor eigenaar én bewoner stimuleert de eigenaar én bewoner van een woning energie te besparen. De SEEH geldt ook voor Verenigingen van Eigenaren (VvE’s), woonverenigingen en -coöperaties. Om in aanmerking te komen, mag de eigenaar én bewoner niet eerder SEEH-subsidie hebben ontvangen.

Voorwaarden
RVO.nl meldt dat zij eind augustus meer informatie publiceren over de regeling, zoals over de energiebesparende maatregelen, de voorwaarden en het aanvraagproces. Het idee is dat de subsidie ná uitvoering van de maatregelen wordt aangevraagd.

Tot 1 januari 2021 is er voor de SEEH eigenaar én bewoner € 84 miljoen subsidie beschikbaar. Het voornemen is om vervolgens vanaf 1 januari 2021 investeringen in energiebesparende isolatiemaatregelen te subsidiëren vanuit de te verbreden regeling Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Via de ISDE is dan tot en met 2030 ook subsidie beschikbaar om woningen te isoleren

Warmtepompen
De ISDE geeft een tegemoetkoming bij de aankoop van zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels. De regeling is voor zowel particulieren als zakelijke gebruikers.

Meer weten over subsidiemogelijkheden voor eigenaren? Kijk dan bij Eigen Huis.
Ook de Energiesubsidiewijzer van Milieucentraal is handig. Deze laat per gemeente zien welke subsidieregelingen er zijn. Dan kan het ook gaan om bijvoorbeeld subsidies voor het afkoppelen van een regenpijp of aanleg van een groen dak. Helaas heeft Zaanstad laatstgenoemde subsidies (nog) niet beschikbaar.