Zo’n zomer als in 2018 hebben we nog niet vaak meegemaakt. Volgens meteorologen moeten er maar aan gaan wennen. Hitte gaat een grotere rol spelen in een stad waarin meer woningen worden gebouwd. Stenen houden warmte vast.

Het KNMI heeft berekend dat het aantal tropische dagen toeneemt van ongeveer 5 per jaar tot 23 dagen in 2050 en 38 in 2100. Dat betekent dat het gemiddeld een maand lang warmer is dan 30 graden. De gevolgen van lange hitteperioden zijn het grootst in steden. Zo houdt de stad in een zomerse nacht meer warmte vast, waardoor de begintemperatuur de volgende dag hoger is dan buiten de stad (Hitte-eiland effect). Het verschil tussen stad en omgeving kan oplopen tot 7 graden.

Bordeaux
Nederland krijgt in de toekomst het klimaat van Bordeaux, wordt wel eens gezegd. Dat klinkt leuk maar daar is onze omgeving en infrastructuur niet op gebouwd of berekend. Denk maar aan onze grote ramen op het zuiden. De airco is geen echte oplossing omdat deze warmte uitstoten en daarmee toename van de temperatuur in de buitenlucht in de hand werken.

Ander voorbeeld: Ons drinkwater mag in de ondergrondse leidingen niet warmer dan 25 graden worden. De vraag is hoe lang we dat met het huidige leidingenstelsel kunnen voorkomen in een week met tropische dagen in een dichtbebouwde stad. Bruggen kunnen door uitzettingsrisico’s problemen veroorzaken.

Gezondheid
Voor ons zelf is aanhoudende hitte ook geen pretje. Hittestress leidt tot slaapproblemen en daarmee ook tot een afname van de arbeidsproductiviteit. Boven de 20 graden zou de arbeidsproductiviteit met 2% per graad afnemen. Ouderen en kleine kinderen zijn kwetsbaar voor hitte. In 2006 was de sterfte onder ouderen bij een vergelijkbare hittegolf als vorig jaar bijna vierhonderd gevallen per week hoger dan gemiddeld in de zomer.