Ja, natuurlijk wil je met mooi weer lekker in je tuin kunnen zitten. En uiteraard hebben we niet allemaal een grote tuin. Maar die loungeset kan ook op een waterdoorlatende ondergrond, dat hoeven echt geen aansluitende tegels te zijn! Denk maar aan grind of lavasteen, poreuze klinkers of een houten vlonder.

Bestrating is her en der onvermijdelijk. Maar tegels houden veel warmte vast als het warmer wordt. Je tuin blijft koeler als je minder bestrating toepast.

Riool wordt niet belast
Bij waterpasserende verharding of bestrating kan het regenwater in de bodem wegzakken en het grondwater aanvullen. Zo wordt het riool bij extreme buien niet extra belast met schoon regenwater. Het weghalen van tegels en het vervangen door waterdoorlatende tegels of klinkers biedt meer ruimte aan een natuurlijk bodemleven en vergroot daarmee de soortenrijkdom van planten en beestjes.

Alternatieven voor tegels
Lekkere loungesets die buiten kunnen blijven staan, vragen wel om wat ruimte in je tuin. Maar zo’n terras kan prima zonder tegels waar water op kan blijven staan. We noemen een paar mogelijkheden:

Poreuze klinkers hebben een korrelstructuur met veel poriën. Hierdoor zijn de klinkers water- en luchtdoorlatend.

Grind, split en lavasteen laten het regenwater ongehinderd door. Een verharding met grind of split kan heel makkelijk zelf worden aangelegd. Grind heeft een ronde vorm en wordt gewonnen uit de rivier. Grind heeft haar ronde vorm te danken aan de natuur. Split daarentegen is hoekig van vorm. Het blijft wat beter liggen dan grind.
Het onderhoud is eenvoudig, want met af en toe een beetje harken en egaliseren ben je klaar. Indien je ook stabilisatiematten gebruikt voor het grind of de split, dan blijft de toplaag mooi egaal.
Voor blote voeten even wennen, maar je had je slippers al bij de hand omdat die hete tegels ook niet uit te houden zijn…

Een houten vlonder onder je terrasmeubels draagt bij aan de sfeer. Om onkruidgroei onder en tussen het vlonderhout te voorkomen is het aan te bevelen een waterdoorlatend anti-worteldoek toe te passen. Een houten vlonder vraagt op schaduwrijke plekken onderhoud vanwege algengroei. Met wat zand en een borstel kunnen de algen verwijderd worden. Gebruik liever geen tropisch hardhout, maar alleen hout met een FSC-keurmerk. Robinia is bijvoorbeeld een duurzame Europese houtsoort.

Daar waar je niet hoeft te zitten, kun je ook altijd nog kiezen voor houtsnippers, kokos of cacaodoppen in plaats van tegels.

In het handboek voor de watervriendelijke tuin vind je meer tips.