Ze zou bijna een groentenwinkel kunnen beginnen. Dus gaat er altijd wel iets in het oogstseizoen naar andere buurtbewoners. De vrolijke groenadoptie-moestuin van Nienke Priester kwam er ‘dank zij’ rioolwerkzaamheden.

Vanaf 2016 werkte de gemeente Zaanstad aan vernieuwingen van het riool. En dan is het vaak onvermijdelijk: bomenkap. In de prachtige buurt – ooit Eilandenplan genoemd – in ’t Kalf verdwenen boompjes, struiken en stevige moerascipressen. “Misschien waren die ook wel te groot voor dit buurtje”.

Plotseling keken de buurtbewoners aan weerszijden van het slootje bij elkaar naar binnen. Samen met de buurman besloot Nienke om het stukje grond zelf te gaan verzorgen. Ze had gehoord van groenadoptie in Zaanstad en stuurde een tekening in. “Op die manier konden we zelf bepalen hoe we de ruimte zouden invullen. En ook hoe hoog de ligusterhaag langs de sloot kon worden om als natuurlijke schutting te kunnen fungeren.”

Insecten
Vorig jaar mei hebben ze de 5 grote kuubsbakken op heuphoogte geplaatst. Daarin groeit radijs, rucola, boontjes, tomaten, kruiden, komkommer, noem maar op. En in het najaar wintererwten en postelein. “Om onder meer stamppotjes en smoothies van te maken. Ook heeft Nienke schattige fruitboompjes in potten gezet. Ze zet er bloemen tussen zoals anemonen, zinnia’s en lavendel om insecten te trekken. Achter het huis staat een regenton, waarmee ze de moestuin kunnen besproeien. “We hebben er best wel wat geld aan uitgegeven, maar ik ben er erg blij mee. Ik houd ervan om te moestuinieren en gelukkig heb ik er ook de tijd voor.”

Van het plantsoentje tegenover haar voordeur bleef na alle werkzaamheden weinig meer over dan een grasveld met enkele ‘zakdoekjesbomen’. Inmiddels heeft een andere buurtbewoner er wat hortensias geplant, die ze zelf bijhoudt. Groenadoptie lijkt zowaar besmettelijk.

Ook interesse om een stukje groen in de omgeving van je huis te op te vrolijken? Kijk op buitengewoon.zaanstad.nl