Het klimaat verandert2019-04-29T08:35:29+01:00

Het wordt warmer en natter

Zo’n hete zomer als die van 2018 is in de toekomst niet eens zo bijzonder meer. In warmere zomers gaat het bovendien vaker harder regenen. De gevolgen van klimaatverandering zijn letterlijk voelbaar. Maar met name in de stad kunnen we ons gezamenlijk beter voorbereiden op zomerse hitte en enorme hoosbuien.

Via deze pagina’s maken we je graag bewust van de klimaatverandering en wat je er aan kunt doen! We focussen wat meer op hitte omdat Zaanstad verstedelijkt en huizen en woontorens bijdragen aan de warmte in wijken. Slim gebruik van groen en water helpt ons de stad te verkoelen maar ook om overtollig regenwater na extreme buien af te voeren voordat het een te groot probleem wordt.

Wat kun je doen om het hoofd koel te houden en je voeten droog?
Plaats in je tuin een boompje dat verkoelende schaduw kan bieden. Wist je dat een grote boom evenveel koelt als 10 airco’s? Met klimplanten in een kleine geveltuin, houd je de muren van je huis koel. Muren en tegels houden warmte vast. Haal anders wat tegels weg voor vaste planten of een moestuin, zodat het water geleidelijk de grond inzakt. Of kies in plaats van tegels voor grind, kokos, schelpen en/of houtsnippers.
Bekijk hier wat je zelf gemakkelijk hieraan kunt doen!

Klimaatbestendig maken
Hittestress, wateroverlast en droogte de baas worden, kunnen we niet alleen. Samen met de inwoners, ambtenaren, ondernemers, woningbouwverenigingen en architecten willen we de Zaanstreek groener maken!
Hier laten we je zien wat er in de Zaanstreek gebeurt!


Foto slider: Mike Bink
Meer Berichten Laden

Tip! Kies regenbestendige planten

Kies regenbestendige planten

Naast gras zijn er genoeg mooie regenbestendige bomen en planten die ertegen kunnen als hun wortels soms enkele uren tot dagen onder water staan. Daarnaast verdragen ze ook de tijdelijke droogte die in een tuin met normale tuingrond kan voorkomen. Denk aan lavendel, Koninginnekruid of Kattenstaart.

Lees meer

Tip! Tegel eruit, groen erin

Tegel eruit, groen erin

Minder tegels in je tuin geeft het regenwater na een forse bui de kans om geleidelijk in de bodem te lopen. Dan hoeft het schone water ook het riool niet onnodig te belasten. Meer planten zijn bovendien goed voor verkoeling en ontspanning.

Lees meer

Tip! Installeer een regenton

Installeer een regenton

Regenwater opvangen voor hergebruik kan heel gemakkelijk door het installeren van een regenton. Het regenwater kun vervolgens gemakkelijk gebruiken om je planten in je (gevel)tuin water te geven.

Lees meer