Een geveltuin doet wonderen voor je gezondheid, je straat en het regenwater. De planten zuiveren de lucht, geven kleur aan de buurt en houden het regenwater vast dat van je gevel komt. In de maanden mei, juni en juli maak je kans om tot 150 euro terug te krijgen van de aanlegkosten voor zo’n geveltuin. Met deze actie stimuleert gemeente Zaanstad een groene en prettig leefbare buurt.

Begroeiing van de gevel (bijvoorbeeld door klimplanten) houdt het huis in de zomer ook wat koeler omdat de stenen minder warmte kunnen opnemen. Planten in de volle grond hebben minder water nodig dan planten in bakken. Als we tegels weghalen voor een geveltuin, kan het regenwater geleidelijk de grond inzakken. Een geveltuin zuivert de lucht en trekt ook weer vlinders en insecten aan. Maar maakt ook vooral je straat weer een stuk gezelliger.

Wat is een geveltuin?
Als een woning direct aan de openbare stoep grenst, mag je aan de gevel van die woning een tuin aanleggen. Die tuin ligt dus op de stoep. Daarom zijn er wel een paar voorwaarden.

Een geveltuin mag niet te groot zijn en moet op een bepaalde manier aangelegd. Zo is de geveltuin tussen de 30 en 45 cm diep vanaf de gevel en moet er nog wat loopruimte op de stoep overblijven. De maximale breedte is de breedte van de gevel. De gemeente legt de geveltuin niet voor je aan, maar kan wel helpen met de afvoer van stenen en zand. Overigens kun je de stenen staand ook gebruiken als rand.

Natter en warmer
Makkelijke vaste planten en struiken voor zo’n tuin in de Zaanstreek zijn: Rododendron, azalea, heide, hortensia, groen blijvende heesters (taxus, glansmispel, en laurier), vlinderstruik en enkele soorten rozenstruiken. Met meer van dit groen in de tuin zijn we beter voorbereid op zowel nattere als warmere perioden waarmee we te maken krijgen.

Actievoorwaarden
Krijg je al zin in een fris geveltuintje? Misschien heeft de gemeente voor jou wel een leuke financiële tegemoetkoming!
Wie zich in de maanden mei, juni of juli aanmeldt voor een geveltuin en daadwerkelijk in deze periode ook een overeenkomst met de gemeente sluit, maakt kans op een mooie prijs. Elke maand trekt de gemeente 3 winnaars. De winnaars krijgen tot een maximum van €150 de aankoop van hun beplanting vergoed na overleg van het bonnetje.

Meer weten? Neem contact op met geveltuinen@zaanstad.nl.

Lees meer over geveltuinen op buitengewoon.zaanstad.nl