Geconcentreerd speuren twintig paar kinderogen het stro af. Beweegt daar iets? Met de loepbeker in de aanslag proberen de basisschoolleerlingen insecten te verzamelen. Een gevangen lieveheersbeestje leidt bijna tot ruzie. Deze woensdag ligt het leslokaal van de vijfdegroepers van OBS De Meander in Saendelft een uurtje in het Tiny Forest dat ze zelf in maart hebben aangelegd.

Het kleine bosje ligt binnen gezichtsafstand van school. De stoeltjes in het leslokaal zijn enkele boomstammen die in een halve maan liggen voor de poort van wilgentenen die als ingang dient voor het Tiny Forest.

De les is de derde ontmoeting van IVN-projectmedewerker Anne Mara Sillevis Smitt met de groep leerlingen. In februari vertelde ze over het belang van bomen voor de natuur, de leefbaarheid in de stad en voor onze gezondheid. Op 13 maart plantten ze gezamenlijk onder meer lijsterbessen, vlierbessen, eiken en wilgen in het tweede officiële Zaanse Tiny Forest.

Bomenpaspoort
Zo’n tien vingers gaan er omhoog als ‘juf’ Anne Mara het groepje vraagt wie sindsdien nog wel eens in het bos is geweest. Zij waren nieuwsgierig hoe hun boom het deed. Even later gaan de leerlingen in tweetallen gewapend met een bomenpaspoort en centimeter de poort door op zoek naar hun eigen boom. Pien en Chiara moeten zich strekken om de top van hun wilg te kunnen pakken. Met 1.60 is de jonge boom hun eigenaren in de lengte al voorbij.

Soms kost het de juf meer moeite om het lawaai van vliegverkeer boven Saendelft te overstemmen dan de ongedurige kinderen. Maar als ze de loepbeker tevoorschijn tovert en aankondigt dat de leerlingen insecten mogen gaan zoeken, heeft ze direct alle aandacht.

Wormenpoep
Zo makkelijk blijkt dat nog niet te zijn, maar na een minuut of tien blijkt de buit toch interessant genoeg te zijn. Behalve laaghangend fruit als mieren of spinnetjes, blijken er ook lieveheersbeestjes, een ‘baby duizendpoot’, en baby wormpjes getoond te kunnen worden. “Insecten zoals wormen zijn onmisbaar”, vertelt Anne Mara. “Hun poep is belangrijk voedsel voor de bomen.” Opgetrokken wenkbrauwen zijn haar deel.
Wel snappen de leerlingen nu waarom de buit niet mee naar huis kan. Dus worden de insecten weer met toewijding vrijgelaten. Na deze les mogen leerlingen van IKC De Oceaan naar de kriebelbeestjes op zoek.

Op woensdag 17 juli wethouder Gerard Slegers met het IVN een overeenkomst voor 3 nieuwe Tiny Forests, die uiterlijk 2020 in Zaanstad worden aangelegd. Een Tiny Forest is een natuurleslokaal met vele voordelen. Het vergroot de biodiversiteit in bomen en struiken maar ook in bodemleven zoals, amfibieën, vogels en kleine zoogdieren. Een mini bosje helpt ook bij het afvoeren van regenwater en het voorkomen van hittestress.