Naast gras zijn er genoeg mooie bomen en planten die ertegen kunnen als hun wortels soms enkele uren tot dagen onder water staan. Daarnaast verdragen ze ook de tijdelijke droogte die in een tuin met normale tuingrond kan voorkomen.

Makkelijke vaste planten en struiken voor de veenweide grond in de Zaanstreek zijn in ieder geval; Rododendron, azalea, heide, hortensia, groen blijvende heesters (taxus, glansmispel, en laurier), vlinderstruik (let op kan prachtig groot worden) en enkele soorten rozenstruiken.

Welke planten zijn verder ideaal om in tuinen maar ook in parken en plantsoenen water langer vast te houden? Je kunt denken aan bomen als de esdoorn, de zachte berk, de meidoorn of een plataan. Soorten heesters met prachtige namen als Kardinaalsmuts, Lavendelhei of Sneeuwbal hebben hetzelfde effect.

Verder zijn er talloze vaste planten die regenbestendig zijn. Denk aan Pinksterbloem, enkele lobelia’s, Kattenstraat, Moerasaronskelk en ook Munt!

Kijk voor meer voorbeelden op de lijst regenbestendige plantensoorten van de Tuinbranche.

Kom je er niet uit met het kiezen van een regenbestendige plantensoort? Let even op wat voor soort tuin je hebt. Denk aan licht, grootte, natheid en de bodem. Vraag dan bij je tuincentrum welke soorten geschikt zijn voor gebruik in jouw tuin.