Wat kun je doen2019-01-21T16:40:31+01:00

Wat kun je doen om je hoofd koel te houden en je voeten droog

Bier brouwen bijvoorbeeld, zoals Hemelswater in Amsterdam doet, maar hier houden we het even simpel. Met bomen, struiken en planten in plaats van tegels ben je al goed op weg:

Maak een geveltuin
Maak je huis en de straat groener. Verwijder een rijtje stoeptegels, vervang wat grond door aarde en zet er planten in. Begroeiing van de gevel (bijvoorbeeld door klimplanten) houdt het huis in de zomer ook wat koeler omdat de stenen minder warmte kunnen opnemen. Een geveltuin zuivert de lucht en trekt ook weer vlinders en insecten aan. Regenwater van je gevel loopt bovendien makkelijk de grond in.

Tegel eruit, plant erin
Tuinvereniging Groei & BloeiStraatwerk in de tuin kan mooi zijn, praktisch en onderhoudsvriendelijk. Maar bij zware regenbuien leidt die bestrating ertoe dat het water niet in de grond kan wegzakken en te snel afstroomt naar het riool. Het riool kan dan het extra water niet aan en zo ontstaan er vele plassen. Met planten of een schaduwgevend boompje heb je een koelere omgeving en houd je droge voeten.

Regenwater opvangen
Regenwater opvangen voor hergebruik kan gemakkelijk met een regenton. Het verzamelde regenwater kun je vervolgens gebruiken om planten in je tuin water te geven. Met de opvang van regenwater belast je het riool minder en bespaar je ook nog eens drinkwater.

Hoe pak je dit aan? Hier vind je talloze tips voor in je tuin, bij je huis of in de straat.

Meer Berichten Laden

Tip! Installeer een regenton

Installeer een regenton

Regenwater opvangen voor hergebruik kan heel gemakkelijk door het installeren van een regenton. Het regenwater kun vervolgens gemakkelijk gebruiken om je planten in je (gevel)tuin water te geven.

Lees meer

Tip! Leg een groen dak aan

Leg een groen dak aan

Een laagje regenwater op een groen dak heeft namelijk een verkoelende werking in de zomer en helpt bovendien tegen wateroverlast. Op een groen dak kan regenwater, net als in een gewone tuin, makkelijker in de bodem opgenomen worden.

Lees meer

Tip! Kies regenbestendige planten

Kies regenbestendige planten

Naast gras zijn er genoeg mooie bomen en planten die ertegen kunnen als hun wortels soms enkele uren tot dagen onder water staan. Ook verdragen ze de tijdelijke droogte die in een tuin met normale tuingrond kan voorkomen. Denk aan lavendel, Koninginnekruid of Kattenstaart

Lees meer