Ruim 1100 Zaankanters hebben Paaszaterdag een tegel ingeleverd om hun tuin weer een beetje groener te maken. Voor die tegel kregen zij in een van de zes deelnemende winkels een mooie vaste plant cadeau, zoals een ribes, hortensia of kamperfoelie.

Met meer groen in de tuin zijn we beter voorbereid op zowel nattere als warmere perioden waarmee we te maken gaan krijgen door een veranderend klimaat. Planten en bomen geven water de ruimte om in de bodem weg te zakken en bieden verkoeling in hete zomers. De actie ‘Tegel eruit, plant erin’ is een initiatief van de gemeenten Zaanstad, Wormerland en Oostzaan.

Ook wethouder Rob Berkhout (Wormerland) kwam een tegel uit zijn tuin brengen, op de fiets. Hij kreeg daarvoor bij de Welkoop een fraaie hortensia. “De tegel leidt gewoon bij een tuincentrum of doe-het-zelfzaak tot een gesprek over milieu, bijen en het klimaat. Dat is ook goed voor de saamhorigheid”, aldus de wethouder.

Aan de actie deden dit jaar zes winkels mee: Welkoop Wormerveer, Praxis Wormerveer, Praxis Zaandam, Ranzijn Zaandam, Jansen Groencentrum Markenbinnen en Bloemisterij Van de Pol. In 2018 was de actie alleen in Zaanstad. Toen werden er ongeveer 700 tegels ingeleverd.

Een deel van de tegels wordt elders hergebruikt door de in Zaandam gevestigde Smart Circular Products (onderdeel van de Rutte Groep). De rest verwerkt het bedrijf tot secundaire bouwstoffen waaronder menggranulaat, betongranulaat en asfaltgranulaat.

————
Meer info per gemeente:
Oostzaan , zoek op klimaatverandering
Wormerland, zoek op klimaatverandering
Zaanstad