Geen zomer zonder barbecue. Die grillsmaak en sfeer horen bij het zomergevoel. Dat betekent niet automatisch een zomer vol vlees. Dat zou slecht nieuws zijn: duurzaam eten is tenslotte geen of in ieder geval minder vlees eten. Op de barbecue is gelukkig veel meer mogelijk dan burgers en steaks bakken en dat lijkt bij steeds meer mensen door te dringen.

Wil je duurzamer eten, dan is geen (of minder) vlees eten de belangrijkste verandering die je kunt doorvoeren. Een groot deel van de wereldwijde broeikasgassen komt voort uit veeteelt. Twee keer per week geen vlees eten helpt en helemaal geen vlees meer eten nog beter. Dat spaart dierenlevens en dierenleed, maar ook kilometers tropisch oerwoud, fijnstof, mest en dergelijke. Ook wordt minder vlees eten gezien als één van de oplossingen voor de hongersnood in de wereld. Elke kilo vlees kost tot 25 kilo aan voer. Daarmee zou je ook mensenmonden kunnen voeden.

Vegetarische barbecueDe barbecue mag blijven
Duurzaam leven wil niet zeggen dat de barbecue de deur uit moet. Er is veel meer mogelijk dan burgers en steaks. Zelfs de BBQ-helden hebben online een lange pagina gewijd aan de vegetarische barbecue. Zij dagen je uit je niet meteen te storten op de kant en klare vleesvervangers en komen met heerlijke recepten en handige tips:

– Maak groenten die niet makkelijk garen boven een barbecue vooraf beetgaar
– Groente droogt minder uit als je tussendoor blijft marineren
– Zorg voor een fijnmazig rooster en vet dat regelmatig in
– Zet het rooster niet direct boven de kolen met een standje hoger

 ‘Er zijn echt heel erg veel barbecue recepten voor vegetariërs’

De BBQ-helden geven ook toe: “Er zijn echt heel erg veel barbecue recepten voor vegetariërs.” Inmiddels hebben ze een behoorlijke lijst aan recepten verzameld en die lijst wordt regelmatig aangevuld. Onze favoriet is die van de ‘kaasfondue op de barbecue’, waarbij ze handig gebruik maken van de houten verpakking om een camembert. Wat stokbrood, groente of fruit erbij en klaar. Zo eenvoudig én zo lekker. Zo verleidt je zelfs de niet vegetariër tot een barbecue zonder vlees!