De vraag naar vleesvervangers stijgt gestaag, zo bleek vorige maand. Dat daarmee de consumptie van vlees ook daalt, kan niet zo maar uit hetzelfde onderzoek van IRI Nederland kunnen worden geconcludeerd, aldus het CBS. Duidelijk is dat er behoorlijk wat te kiezen valt voor mensen die wat vaker of geheel het ‘klimaatonvriendelijke’ vlees willen mijden.

Het aantal vleesvervangers dat supermarkten verkopen, is sinds 2017 met ruim 51 procent gestegen. Dat vleesvervangers steeds populairder worden heeft ook te maken met het feit dat de producten steeds beter worden. En, zowel qua structuur als smaak steeds meer gaan lijken op ‘echt’ vlees. Het aanbod is bovendien flink uitgebreid. Een bekende supermarktketen uit deze streek heeft maar liefst 15 merken aan vleesvervangers. Daaronder ook Mora (van Cora!) die vegetarische bitterballen verkoopt! Grotere spelers zijn Garden Gourmet en De Vegetarische Slager.

Bij de grootste supermarktketens Albert Heijn en Jumbo is het kwantitatieve aanbod toegenomen tot respectievelijk honderd en bijna tweehonderd verschillende producten.

‘De grootste slager zonder vlees’
De Vegetarische Slager in persoon, Jaap Korteweg, kan gerust gezien worden als dé pionier van betere vleesvervangers. En durft de ambitie uit te spreken dat hij met zijn bedrijf de grootste slager van Nederland wil worden. Zo snel mogelijk en zonder dat daar ook maar één dier voor moet worden geslacht. Lees zijn verhaal hier

De Vegetarische Slager is buiten biologische supermarkten als Heerlijk en Ekoplaza in de Zaanstreek ook te vinden in meer dan de helft van alle supermarkten. Wil je weten waar, klik dan hier.

Consumptie van vlees blijft stabiel
Uit het onderzoek van IRI Nederland naar verkoop door supermarkten werd hier en daar ook de conclusie getrokken dat de vleesconsumptie per Nederlander daalde. CBS en bijvoorbeeld de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) bestrijden deze conclusie. Voor gegevens over vleesconsumptie beroepen zij zich op onderzoek van de Wageningen Economic Research (in opdracht van Wakker Dier). Voorlopig blijft daarin de vleesconsumptie stabiel schommelen rond de 77 kilo per hoofd van de bevolking.

Vlees belasten
In juni zei landbouwminister Carola Schouten onomwonden dat onze voeding te goedkoop is. Vorige maand was er een debat in Duitsland over een hogere btw op vlees. Met de opbrengsten kunnen maatregelen worden genomen om dierenwelzijn te verbeteren en de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan. “Het Duitse ministerie van Landbouw reageerde redelijk positief”, schrijft onder anderen hoogleraar Voeding Jaap Seidell in een opiniestuk in NRC.

Seidell en consultant Jeroom Remmers roepen Den Haag op ook in actie te komen. Als vlees duurder wordt, kunnen fruit en groenten goedkoper worden gemaakt. Dat komt dan weer te goede aan de volksgezondheid in Nederland.
Vlees (40 procent) en zuivel (20 procent) zijn volgens het Planbureau voor de Leefomgeving en Milieucentraal voor het grootste deel verantwoordelijk voor de klimaatbelasting van al het voedsel dat voor onze consumptie wordt geproduceerd.

Lees ook De Duurzaniker: Diereneters en normale mensen

Lees ‘Wat mag er nog wel in het boodschappenmandje’