Wat kun je doen2017-12-14T16:58:47+01:00

Beter en steeds lekkerder

Als we op één gebied al grote stappen op weg naar een duurzamere wereld zetten is dat op het gebied van voeding. Voorzichtig begonnen op het gebied van een scharrelei zien we langzaam maar zeker een beweging waarin diervriendelijke en biologische producten steeds meer ruimte in het schap krijgen. Waar vroeger alleen speciaalzaken als ecoplaza over een ruim assortiment beschikten, zien we ook de ‘normale’ supermarkten een stap in de goede richting zetten.

Naast een verantwoorde productie speelt ook voedselveiligheid een steeds belangrijker rol bij de wens om meer te weten van de herkomst van de producten. Er is steeds meer interesse voor lokaal geproduceerd voedsel. En wie echt Zaans wil eten kan daarvoor terecht bij lokale producten. Zij produceren echt van Zaanse bodem.

Wie echt positieve impact wil hebben kan het beste geen of minder vlees eten. De mestproductie vanuit de veeteelt is voor een belangrijk deel de oorzaak van het broeikaseffect en met de toenemende groei van de wereldbevolking en de welvaart is het de verwachting dat de vraag naar vlees verder zal toenemen. Vegetariërs of veganisten dragen vanuit die inzichten niet alleen bij aan dierenwelzijn, maar beperken ook de gevolgen van de klimaatverandering.

Een ander groot probleem is dat van het verpakkingsmateriaal. Wie structureel of weleens zijn plastic gescheiden inzamelt weet voor hoeveel procent het afval bestaat uit verpakkingsmaterialen. Onverpakte producten kopen of het afval goed scheiden zijn dan prima alternatieven.

Meer Berichten Laden

Tip! Eet op tijd

voorkom verspilling

Check je voorraad voor je boodschappen doet. Wat heb je nog in huis? Wat moet als eerste op? Je weet dan wat je echt nodig hebt.

Tip! De vleesloze dag

Makkelijk minder vlees eten

Wanneer je niet vegetarisch of veganistisch wilt eten, helpt het natuurlijk ook al als je bijvoorbeeld één dag in de week het vlees overslaat. Wanneer je merkt dat dit je gemakkelijk afgaat, kan je misschien overwegen twee of meer dagen in de week vleesloos te houden.

Tip! Bon APP-etit

slimme eet-apps

Er zijn vandaag de dag talloze nuttige applicaties beschikbaar die je precies kunnen vertellen welke merken en ketens verantwoorde producten in de schappen hebben liggen, en welke merken en ketens nog een lange weg van verbetering te gaan hebben.