Een kledingruil is een makkelijke en goedkope manier om je garderobe te verversen. Tegelijkertijd krijgen de kleren die je niet meer draagt, een nieuwe bestemming. Goed voor jou, die ander en het milieu! Of koop tweedehands eersteklas merken bij bijvoorbeeld HET in Zaandam.

Het is van 20 tot 27 april de Week van het tweedehands textiel. De textielindustrie is na de olie-industrie de meest vervuilende industrie. De productie van een spijkerbroek kost gemiddeld zo’n 8000 liter water! Ook de arbeidsomstandigheden in kledingateliers in Azië willen zacht gezegd nogal eens te wensen overlaten. ‘Shop till you drop’ heeft bovendien vooral de kwaliteit van textiel verminderd. Kleding mag hoe dan ook een langere levensduur krijgen.

Koop tweedehands
Koningsdag 28 april telt de meeste pop up stores van het jaar. Duizenden kleedjes worden uitgelegd om gebruikte kleren van de hand te doen. In de eigen winkels geeft Leger des Heils\ReShare tot en met vrijdag 26 april unieke kleedjes weg voor Koningsdag. De kleedjes zijn gemaakt 95 procent gerecycled materiaal. Volgens ReShare doen de grote ketens op het gebied van recycling nog weinig. “Ongeveer 5% van de kleding die wordt verkocht bestaat uit een klein percentage gerecyclede textiel.”

Zaanstad zet zich actief in voor een circulaire textielindustrie. Daartoe heeft de gemeente met een aantal partners waaronder ReShare het Dutch Center for Circulair Textiles (DCCT) opgericht. DCCT moet alle schakels in de textielketen in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) verbinden; van inzameling tot productie. Doel is de industrie te verduurzamen en iets te doen aan de groeiende afvalberg van textiel.

Kledingruilfeestje
Als je je kast weer eens hebt opgeruimd en uitgekeken bent op een aantal items, organiseer dan een kledingruilfeestjes. Wedden dat je vriendinnen of vrienden hetzelfde gevoel hebben. De belangrijkste pluspunten; Je scoort een nieuwe outfit zonder een euro uit te geven; recycling is dus goed voor het milieu en het is een prima reden voor een gezellig avondje met vriendinnen, dat is goed voor gezondheid! ‘The Perfect You’ heeft handige tips om zo’n kledingruilparty te organiseren.

HET Zaandam