Check je koelkast voordat je boodschappen gaat doen. Koop geen versaanbiedingen als je het waarschijnlijk niet op krijgt. Zorg dat je restjes goed zichtbaar zijn. Zo moeilijk is het eigenlijk niet om minder voedsel te verspillen. Wist je dat elke Nederlander 140 euro aan voedsel weggooit?

Van alle bruikbare voeding (inclusief zuivel en olie) belandt jaarlijks ruim 40 kilo per persoon bij het afval. Zo’n 9 kilo aan brood, 7 kilo aan zuivel en 5 kilo fruit. Terwijl je met restjes nog prima maaltijden kunt maken. Volgens de onafhankelijke voorlichtingsorganisatie Milieucentraal verspillen we in Nederland met zijn allen 700 miljoen kilo goed voedsel, duizenden vuilniswagens vol.

De reden? Te veel ingekocht, te lang bewaard, te veel gekookt of gewoon niet lekker. Voorkomen dat je eten weggooit is de moeite waard: met het eten gooi je namelijk ook geld en energie weg.

THT zegt niet alles
We gooien vaak ook voedsel te vroeg weg. Het is meestal langer houdbaar dan de Tenminste Houdbaar Tot-datum (THT) op de verpakking. Die datum is meer van belang voor de producent dan voor de consument. Tot die datum wordt de kwaliteit gewaarborgd en is een soort deadline voor klachten. Veel producten kunnen nog prima worden gegeten of gedronken na die datum. Kijk goed ruik, en proef een beetje. Meestal weet je dan wel of het goed is.

Check hieronder binnen 1 minuut 10 makkelijke tips!

Het Voedingscentrum heeft diverse tips, apps en weetjes om voedselverspilling tegen te gaan