Wat kun je doen2017-12-17T11:22:19+01:00

Kopen moet wel leuk blijven

In een welvarend land als Nederland, en dus ook in de Zaanstreek, wil de consument zo leuk en lekker mogelijk leven. En daarbij pas de vrijheid om niet alleen te moeten kopen wat je nodig hebt, maar jezelf ook met wat luxe te omringen. Daar is in principe niets mis mee. Maar vraag je je als je iets koopt wel eens af of dit een verantwoorde aankoop is. Dan hebben we het in dit geval niet over de financiële gevolgen maar over een bredere impact. Hoe slagen we er in om milieubewust en/of verantwoord te winkelen?

Keurnerken helpen je om duidelijk te kijken welke producten duurzaam geproduceerd zijn. Naast het heelhonden van de planeet moeten we ook kijken of het product wel op een mensvriendelijke manier is geproduceerd. Kinderarbeid bijvoorbeeld komt helaas nog te vaak voor. Maar verantwoord winkelen gaat verdere dan de goede nieuwe producten kopen. Je kunt vaak net zo lekker leven met tweedehandsgoederen die je bijvoorbeeld bij de kringloopwinkels kunt aanschaffen als Het Goed of Noppes. Ook Marktplaats is een walhalla voor het vinden van gebruikte maar uitstekende producten.

Lokaal kun je via de eerlijk winkelen app ook kijken welke winkels extra goed nadenken over écht betere producten. Een als je een product niet meer langer nodig hebt en er geen liefhebbers meer voor zijn kun je dit natuurlijk ook het best via de milieustraat op een verantwoorde manier laten afvoeren.

Meer Berichten Laden

Tip! Zo goed als nieuw

Geef tweedehands een kans

Waarom meteen iets nieuws kopen als er prima tweedehands producten te koop zijn. Niet alleen goed voor je portemonnee maar ook voor het milieu!

Tip! Energiezuinig

Beter en goedkoper

Als je een nieuw apparaat koopt is het goed om altijd te letten op het energiegebruik. Dat is misschien in aanschaf wat duurder maar kan uiteindelijk veel goedkoper zijn in het gebruik.

Tip! Milieuvriendelijke materialen

Meer dan de verpakking

Als je iets koopt is het goed om te kijken hoe het gemaakt is. Niet alleen met wat voor materialen maar ook door wie. Zo voorkom je  uitputting van de grondstoffen én bijvoorbeeld kinderarbeid.