Hoe en waarom2018-04-30T13:52:19+01:00

Van afval naar (her)gebruik

Afval bestaat niet, hergebruik levert geld op en weggooien is zonde zijn zomaar wat slogans die we de laatste jaren steeds vaker horen. Het idee over afval is rigoureus veranderd. In ieder geval bij het bedrijfsleven dan want de gemiddelde consument heeft best nog wat stappen te zetten. We zijn inmiddels wel gewend om het papier apart te houden, de flessen in de flessenbak te doen en het groente-, fruit- en tuinafval apart te verzamelen. Ook met kleding en plastic gaan we langzaam maar zeker de goede kant op en zetten we een belangrijke stap op weg naar een betere afvalstroom.

HVC is de afvalverwerker in de Zaanstreek die zich bezig houdt met het gescheiden inzamelen. Los van de bakken voor de individuele huishoudens beheren zij ook de milieucentrales waar het grove huisafval gestort kan worden, zijn er speciale pilaren voor elektronica, batterijen en cd’s en zijn er composteerbakken. Op Duurzaan krijg je elke twee weken een tip hoe je afval beter kunt verwerken.

Maar ook bij afval geldt dat voorkomen beter is dan genezen. Heb je kleren die je zelf niet meer draagt maar voor andere nog wel prima geschikt zijn? Lever ze dan in bij zaken als Het Goed en Noppes. Daar kun je trouwens ook prime terecht met oud gereedschap, servies of meubels.

Partners duurzaan

Meer Berichten Laden

Tip! Eet op tijd

voorkom verspilling

Check je voorraad voor je boodschappen doet. Wat heb je nog in huis? Wat moet als eerste op? Je weet dan wat je echt nodig hebt.

Tip! De vleesloze dag

Makkelijk minder vlees eten

Wanneer je niet vegetarisch of veganistisch wilt eten, helpt het natuurlijk ook al als je bijvoorbeeld één dag in de week het vlees overslaat. Wanneer je merkt dat dit je gemakkelijk afgaat, kan je misschien overwegen twee of meer dagen in de week vleesloos te houden.

Tip! Bon APP-etit

slimme eet-apps

Er zijn vandaag de dag talloze nuttige applicaties beschikbaar die je precies kunnen vertellen welke merken en ketens verantwoorde producten in de schappen hebben liggen, en welke merken en ketens nog een lange weg van verbetering te gaan hebben.