Eigenlijk zouden we als Zaankanters alleen nog ongeadresseerd reclamedrukwerk op de deurmat moeten vinden omdat we daarvoor zelf hadden gekozen. Maar de daarvoor bestemde JA/JA- sticker die 1 januari ingevoerd had moeten zijn, laat op zich wachten. In afwachting van een hoger beroep van de drukwerkbranche tegen Amsterdam, kijkt Zaanstad vooralsnog de kat uit de boom.

Amsterdam voerde de sticker 1 januari 2018 in. De drukwerkbranche verzette zich al eerder daartegen maar de rechter gaf Amsterdam groen licht. Daardoor geïnspireerd nam een ruime raadsmeerderheid in Zaanstad in november 2017 een motie aan om per 1 januari 2019 de JA/JA sticker in te voeren en zo de ongebreidelde verspreiding van reclamedrukwerk te beperken. Zonder JA/JA sticker worden huis-aan-huisbladen dan nog wel bezorgd.

Restafval
Volgens cijfers uit 2017 ontvangen huishoudens gemiddeld 33 folders per week in hun brievenbus. Dit staat gelijk aan circa 36 kilo ongevraagd papier per huishouden per jaar. Volgens voorlichtingsorganisatie Milieucentraal verdwijnt een kwart daarvan bij het restafval. Zaanstad wil de hoeveelheid restafval van 260 kilo per inwoner per jaar in 2020 terug hebben gebracht naar maximaal 100 kilo per inwoner per jaar.

Daaraan kan die Ja/Ja sticker bijdragen, maar Zaanstad doet voorlopig niets. “De gemeente wacht eerst op de uitspraak in het hoger beroep tegen Amsterdam”, zegt een woordvoerder. “Dit is uitermate teleurstellend”, reageert fractievoorzitter Paul Laport van GroenLinks, dat het initiatief nam tot de motie. “Zaanstad lobbyt namens een aantal gemeenten voor een gezamenlijke landelijke aanpak, maar geeft zelf niet thuis. Voer dit gezamenlijk uit als gemeenten, ook als statement ten aanzien van de drukwerkbranche.”

Uitspraak
Het pleidooi in het hoger beroep, dat eind januari 2018 werd aangevraagd, heeft plaats op 28 maart. De uitspraak zou op 11 juni bekend moeten worden. “Na het pleidooi wordt de datum voor het arrest genoemd, maar die kan altijd worden aangepast”, zegt een voorlichter van het Amsterdams Gerechtshof.

Als de JA/JA sticker er komt, wordt de standaardsituatie dat Zaankanters alleen nog het huis-aan-huisblad in de bus ontvangen. Wil iemand wel ongeadresseerd reclamedrukwerk op de deurmat krijgen, dan kan hij of zij gratis zo’n JA/JA sticker aanvragen.

Draagvlak
Onderzoek in Amsterdam en Utrecht wijst uit dat er draagvlak is onder inwoners. Tilburg voert de sticker in 2020 in, Utrecht neemt hierover dit voorjaar een beslissing. Namens die gemeenten maar ook namens Rotterdam, Gouda, Den Haag, Leiden, Nijmegen, Ridderkerk en Amstelveen, diende Zaanstad zomer 2019 een motie in bij de Vereniging Nederlandse Gemeenten. De motie is een oproep tot een gezamenlijke eenduidige gemeentelijke aanpak, die door het ministerie van Infrastructuur en Milieu wordt ondersteund.

Naschrift: Utrecht-krijgt-vanaf-volgend-jaar-ja-ja-sticker-voor-reclamedrukwerk