Minder kopen2017-12-17T11:38:17+01:00

Consumeren wordt consuminderen

Het is een simpel en zeer effectief manier om minder afhankelijk te zijn van geld: consuminderen. Je gaat simpelweg uit en thuis minder consumeren, oftewel je gaat consuminderen. Maar: je gaat vooral minder kopen en je gaat vooral meer zelf doen en zelf maken. Je laat die broek liggen en die nieuwe tablet heb je eigenlijk ook niet nodig. Probeer het maar eens: gewoon een tijdje minder kopen en meer bezig zijn met zelf maken en zelf doen. het is goed voor de portemonnee Ă©n voor het milieu! Wat simpelen tips om te beginnen:

  • Nietskopen: Koop een tijdje niets, maar dan ook helemaal niets. Doe dit bijvoorbeeld een hele week lang, of als je het kan, zelfs een maand. Je kan bijvoorbeeld mee doen met de jaarlijkse koop niets maand.
  • Koop voor je begint een nootboekje en schrijf daar elke keer op wat je wil kopen en waarom. Als je dit een week later terugleest en het nog steeds wil, schrijf het dan weer op 😉
  • Zodra je klaar bent met je week of maand, koop dan hetgeen wat je het meest opgeschreven hebt. Je hebt het verdient, en begin dan weer opnieuw

Zolang je iets niet weggooit wordt het ook geen afval. Vaak wordt echter te snel gedacht dat iets niet meer te gebruiken is en verdwijnt het alsnog op de grote berg. Als je iets weggooit zorg dan dat je dat bij de milieustraat doet maar liever nog kijk je of het gerepareerd kan worden. Middels de repaircafĂ©’s in de Zaanstreek kun je voor weinig geld weer een goed apparaat bezitten en gebruiken.

Recycling is helemaal hot. Bij de lokale kringloopwinkels loopt het storm en het is tegenwoordig juist hip als je iets bezit of draagt dat een verleden heeft. Als je twijfelt of de producten die je weg wilt doen nog voor een ander prima te gebruiken zijn breng ze dan naar de lokale inzamelingsadressen van bijvoorbeeld Noppes en Het Goed.

Load More Posts

Tip! Zo goed als nieuw

Geef tweedehands een kans

Waarom meteen iets nieuws kopen als er prima tweedehands producten te koop zijn. Niet alleen goed voor je portemonnee maar ook voor het milieu!

Tip! Energiezuinig

Beter en goedkoper

Als je een nieuw apparaat koopt is het goed om altijd te letten op het energiegebruik. Dat is misschien in aanschaf wat duurder maar kan uiteindelijk veel goedkoper zijn in het gebruik.

Tip! Milieuvriendelijke materialen

Meer dan de verpakking

Als je iets koopt is het goed om te kijken hoe het gemaakt is. Niet alleen met wat voor materialen maar ook door wie. Zo voorkom je  uitputting van de grondstoffen én bijvoorbeeld kinderarbeid.