In de Oostzijderkerk in Zaandam is vandaag en morgen (22 en 23 juni 2018) een bijzondere expositie te zien. De basisscholen van Agora maakten naar aanleiding van een bezoek aan een operavoorstelling over plastic soep een kunstwerk van plastic afval. Het ‘beste’ kunstwerk krijgt een prijs en wordt tentoongesteld bij Artzaanstad. Duurzaan was erbij om te jureren.

De 25 scholen van Agora, de stichting voor bijzonder primair onderwijs in de Zaanstreek, bezochten de opera Hondenhartje van De Nationale Opera. Een voorstelling over de stormachtige gebeurtenissen aan boord van een Hollands koopvaardijschip. Een stoere parodie op een wanordelijke maatschappij waar leiders blind varen op opiniepeilingen in plaats van moedig koers te kiezen. Zonder adempauze zeilt de opera langs alles wat er maar toe doet: van heimwee tot wetenschap, van mannelijkheid tot bluf en van kameraadschap tot dierenliefde. Ook het thema plastic soep komt goed aan bod.

Kunst van plastic afval
Naar aanleiding van de voorstelling besteedde de scholen aandacht aan het onderwerp plastic soep en duurzaamheid. Agora schreef een wedstrijd uit rondom duurzaamheid: elke school maakt een kunstwerk van plastic afval. En die kunstwerken, het zijn er 25!, zijn vandaag en morgen te zien in de Oostzijderkerk in Zaandam. Vandaag 15.00 tot 20.00 uur en morgen, zaterdag 23 juni van 11.00 tot 15.00 uur.

 ‘echt goed nagedacht over oorzaken, gevolgen en oplossingen’

Duurzaan nam zitting in de jury en was onder de indruk van de verhalen achter en bij de kunstwerken. De kinderen hebben echt goed nagedacht over de oorzaken en de gevolgen en vaak zelfs oplossingen verzonnen. We hopen dat deze kleurrijke kunstwerken mensen na laten denken over de gevolgen van zwerfafval en dan in het bijzonder plastic afval.

Tijdens de eindpresentatie vanavond in het Zaantheater wordt bekend wie de winnaar is van de kunstwedstrijd. De winnaar krijgt een geldprijs en het kunstwerk zal een maand lang bij ArtZaanstad op het Hembrugterrein te zien zijn.